Midazolam dosering

Midazolam tabletten worden geproduceerd in dosissen van 7,5 mg en 15 mg. De vloeistof die wordt gebruikt bij injecties heeft een dosis van 5 mg midazolam per milliliter. De midazolam dosering is erg variabel. De neusspray heeft per spray een dosering van 2,5 mg midazolam.

Naast het gegeven dat midazolam voor veel verschillende doeleinden wordt gebruikt, hangt de dosering ook sterk af van de patiënt zelf. Sommigen hebben een hogere dosering nodig dan anderen, voor hetzelfde effect.

Voorbeelden midazolam dosering

Voor de anesthesie voor een operatie is vrij veel midazolam nodig. Meestal wordt hiervoor ongeveer 25 mg midazolam gebruikt, wat intraveneus wordt toegediend. Voor een algemene sedatie wordt er niet meer dan 10 mg midazolam gebruikt. Dit is bijvoorbeeld in een ambulance of in het ziekenhuis bij angst of paniek. Deze dosis geldt overigens ook voor thuisgebruik. De precieze dosering wordt in samenspraak met de arts en apotheek voor u bepaalt.

Bij een endoscopie ligt de dosering meestal tussen de 3 tot 5 mg midazolam. Tijdens een epileptische aanval wordt via de neusspray 5 tot 10 mg midazolam toegediend. Ook bij toediening van midazolam via de wangzak bedraagt de dosering 5 tot 10 mg. Hoewel gewenning relatief snel optreedt, is men erg voorzichtig met te hoge doseringen. Verslaving en afhankelijkheid ligt op de loer.