Toepassingen midazolam

Toepassingen midazolamZoals eerder gezegd, heeft midazolam meerdere toepassingen. Voor verschillende toestanden of aandoeningen kan midazolam een positieve werking hebben. Over het algemeen gaat het altijd om het veroorzaken van een bepaalde vorm van ontspanning van de patiënt.

Sedatie voor operatie

Regelmatig wordt midazolam gebruikt als onderdeel van de anesthesie. Midazolam wordt gebruikt voor zowel een algehele narcose, als plaatselijke narcose. Er kan een tablet of injectie worden gegeven, afhankelijk van de situatie. De pil werkt binnen een half uur, de injectie al na tien minuten. Ook de dosering verschilt. Bij ingrepen is midazolam de belangrijkste benzodiazepine door de korte werkingsduur. Bij langere ingrepen wordt lorazepam vaak gebruikt.

Angst en onrust

Angst en onrust is in dit geval een erg breed begrip. In het ziekenhuis, maar ook in de ambulance of traumahelikopters wordt regelmatig midazolam toegediend. In ziekenhuizen is dit, zoals hierboven vermeldt, vooral bij ingrepen. In ambulances en traumahelikopters wordt midazolam ook regelmatig toegediend om de patiënt tot rust te brengen.

In veel gevallen is extra stress en onrust door de aanwezigheid van ambulancepersoneel en/of de algehele omgeving onwenselijk. De patiënt kan een gevaar voor zichzelf zijn, maar ook voor de omgeving. Midazolam kan dit voorkomen.

Slapeloosheid

Bij ernstige slapeloosheid kan er voor worden gekozen midazolam voor te schrijven. Door het innemen wordt de gebruiker suf en slap, waardoor inslapen makkelijker gaat. Gezien midazolam kortwerkend is, is het niet geschikt als de patiënt gedurende de nacht regelmatig wakker wordt. In dit geval kunnen er andere medicijnen, zoals oxazepam worden voorgeschreven.

Epilepsie

Net als andere medicijnen uit de groep van de benzodiazepines, is ook midazolam geschikt om epileptische aanvallen tegen te gaan. Het meest gebruikt voor dit doel is diazepam (merknaam: Valium en Stesolid). Ook midazolam wordt regelmatig gebruikt. Tijdens een (hevige) aanval kan midazolam door omstanders worden toegediend om de patiënt uit de aanval te halen. Vaak gebeurt dit in de vorm van een midazolam neusspray. Lees hier meer over op de pagina midazolam neusspray.

Chronische hik

Wanneer iemand een hik heeft die maar niet wil verdwijnen, kan er midazolam worden toegediend om het lichaam tot rust te dwingen. Het middenrif, dat zorgt voor de hik, ontspant en zorgt niet meer voor het hikreflex.

Terminaal zieken

Terminaal zieke patiënten krijgen midazolam soms toegediend om de patiënt in de laatste fasen van het leven nog wat rust te geven. Dit kan ook betekenen dat midazolam een onderdeel is van de anesthesie bij de euthanasie.